Matkalla keski-ikään

Keski-ikäistä matkailua maailmalla

Lentoretki

Viime talvena innostuttiin pienemmilläkin laitteilla lentämisestä, helikopterilentoja käytiin useita ja kerran ilmapalloilemassakin. Tällä reissulla ei ole hirveästi ollut mahdollisuuksia tähän, mutta nyt bongattiin että Air Rarotongalla on Cessna jolla tekevät puolen tunnin maisemalentoja ja hintakin erittäin kohtuullinen, noin 75€/nokka. Joten sinnepä sitten!

Lentäjä Peter oli mukava heppu, kertoi ennen lentoa millainen kierros tehdään, millainen keli on odotettavissa, mitä tullaan näkemään. Lennon aikana esitteli paikat ja kertoi lisätarinaa vielä kohteista.

Markkukin pääsi ajelemaan konetta pitkän pätkän.

Ehdottomasti hintansa väärti retki, kuten aina näissä todettiin että olisi voinut käydä ekana päivänä niin olisi saanut heti hyvän käsityksen saaresta ja mistä mitäkin löytyy.

Läntinen ranta

Muri Lagoon ja sen saaret

Eteläinen ranta

Sykloni Sarai ja Australian maastopalot

Joulun aikaan meidän ollessa Moorealla luettiin ensimmäinen syklonivaroitus. Näitä tiedettiin osata odottaa, vuodenvaihteen aika on eteläisen Tyynenmeren alueella sykloniaikaa ja matkamme on pääasiassa syklonivyöhykkeellä. Nyt kehittyi sykloni Fidzin länsipuolella ja läjti siirtymään sen eteläpuolelle ja siitä ensin hieman koilliseen ja sitten länteen ja kaakkoon. Eli näytti osuvan Fidziin, siitä Tongalle, Niuen saarelle ja tulevan heikentyneenä Cookinsaarille vuodenvaihteen jälkeen. 

Yhdysvaltain laivastolla on oma lehmä ojassa alueella ja siksi myös hyvät nettisivut joista voi seurata tämän alueen, ja muidenkin merialueiden, syklonivaroituksia. Lisäksi Fidzin ja Uusi-Seelannin meteorologian laitoksilla on hyvät nettisivut. Kun Fidzi on vielä meillä vasta tulevien kohteiden listalla seurattiin toki myös uutisiuntia Pasifikan alueella Fidzin tilanteesta, onko sinne menoa ollenkaan myrskyn jälkeenkään.

Sykloni jäi onneksi lyhytikäisemmäksi kuin ennuste alunperin oli, Fidzi sai kyllä osuman mutta sykloni kuivui kasaan ennen Tongaa. Cookinsaarille tuli 1.1. syklonin hännän kovat tuulet yhdeksi aamupäiväksi ja siinäpä se sitten oli.

Australiassa riehuvat metsä- ja maastopalot ovat toinen seurannassa oleva asia. Tapahtumat ovat siellä ihan hirveät ja ihmisten hätä valtava. Koko koillis-Australia tuntuu olevan tulessa, aineelliset menetykset valtavat, kolmasosa maan koaloista kuollut ja ihmisiä kateissa ja useita kuollutkin. Nyt tuulet ovat tuoneet savua myös Uusi-Seelantiin, ja mm. eteläisen saaren jäätiköt ovat saaneet uuden pintavärityksen (musta). Meidän kannalta ongelma on paluulento joka on Sydneystä. Lentoja sieltä on koko ajan tehty, vaikka kuvissa ilmanlaatu näyttää kamalalta savun takia. Australialaisten kannalta tietenkin toivotaan että pian säätila muuttuisi ja palot saataisiin hallintaan, mutta omalta kohdaltamme olemme pohtineet plään beetä kotimatkaa varten jos alkaa näyttää ettei Sydneyyn ole menemistä.

Paikalliset lähti uimaan.

Marine Eco center

Marine eco center on ihastuttavan kotikutoisen oloinen pieni eläinten suoja. Tänne tuodaan hoidettavaksi ja kasvatettavaksi luonnonvaraisia mereneläimiä ja lintuja joita on syystä tai toisesta jouduttu evakuoimaan luonnosta.

Paikassa on nähtävillä muutoin merenelävien näyttely, valaankalastukseen ja yleensäkin kalastukseen liittyvää historiaa, merenkulun historiaa ja tietenkin Cookinsaarten alkuperäisväestöön ja heidän elämäänsä liittyvää tietoa. Kiva noin tunnin kierros ja ihanan innostuneet työntekijät.

Lähdön tunnelmaa

Viimeiset snorklaamiset hotellin rannassa ennen lähtöä. Muutamana viimeisenä päivänä ei enää onnistanut uimisen kannalta yhtä hyvin kuin alussa, oli joko voimakas lasku- tai nousuvesi ja siten virtausta, tau myrsky tai sen jälkeinen aika ja vesi sameaa. Mutta onneksi uiminen ilman kuvaamistakin on ihanaa!

Nyt sitten Uusi-Seelannin kautta Fijille. Auckland, here we come!