Matkalla keski-ikään

Keski-ikäistä matkailua maailmalla

Pieni kone eikä puolillaankaan matkustajia

Rarotonga häämöttää jo

Vastaanottokomitea oli varsin hyvä lauluääni ja kivat kappaleet

Cookinsaaret

Cookinsaaret on itsehallinnollinen saariryhmä joka on käytännössä itsenäinen, mutta pitää yllä perustuslaillisia yhteyksiä Uuteen-Seelantiin ("Uuteen-Seelantiin vapaasti assosioitunut itsehallintoalue"). Uusi-Seelanti vastaa esimerkiksi maan puolustuksesta ja ulkopolitiikasta. Maa käsityää 15 saarta joista kuusi on ns. pohjoisia saaria ja yhdeksän eteläisiä. Suurin saari on Rarotonga jolla sijaitsee myös pääkaupunki Avarua. Asukkaita on alle 14000..

Saaren erikoisuus on kotoperäiset lepakkolajit. Kaikilla muilla saarilla linnut ovat olleet suurin kotoperäinen laji mutta täällä ainoa on siis hedelmälepakko.

Ensimmäiset eurooppalaiset, saarten nimestä huolimatta, olivat espanjalaiset. Suuri ja mahtava Wikipedia tiivistää maailman suurimman ruton, lähetystyön merkityksen näillä saarilla:

"Lähetyssaarnaajat asettivat voimaan tiukat uskontoon perustuneet lait ja hävittivät alkuperäiset uskonnot. Lähetyssaarnaajien mukana tulivat myös taudit kuten isorokko ja punatauti. Saarten asukasluku kääntyi laskuun ja monin paikoin syntyvyys ylitti jälleen kuolleisuuden vasta 1900-luvulla. Tuhoa aiheuttivat 1860-luvulla myös etenkin pohjoisilla Cookinsaarilla orjakauppiaat, jotka veivät saarten asukkaita Peruun."

Vuodesta 1901 Cookinsaaret on ollut osa Uusi-Seelantia, 1965 saari sai itsenäisyyden eli sisäisen itsemääräysvallan.

Mielenkiintoista on että Cookinsaaryen bruttokansantuotteesta 67% tulee turismista, mutta 8% veroparatiisitoiminnasta. Maassa 1989 säädetty laki suojaa kaikensortin rahoja valvonnalta huomattavasti tiukemmin ja tehokkaammin kuin esim. Neitsytsaarilla, Sveitsissä tai Caymansaarilla. Kalastus jää pienemmäksi bruttokansantuotteen osaksi kuin em veroparatiisitoiminta.

Turretietoa

Kuten kaikkialle muuallekin saapuessa, myös täällä täytetääm maahantulolappunen joka kiinnostaa yleensä vain tullia. Tuotko maahan ruokaa, onko eläinperäisiä aineksi mukana, oletko liikkunut teurastamoilla, onko vaelluskengät pesemättä jne jne.

Nyt ihan ekaa kertaa kiinnostuttii  meidän edellisen 50 päivän liikkeistä. Ilmoitettiin käyneemme mm. Fidzillä ja Samoalla, kaikkien muoden maiden lisäksi, ja jopa ruvettiin kysymään rokotustodistuksia ja miksi ko maissa on oltu. Mehän esitettiin dokumenttia toisen perään, loppujen lopuksi minun ammattini taisi olla oleellisin kun sen havaittuaan health administration ei ollut kiinnostuntu enää muusta niin paljoa. Rokotustodistuksena meillä oli vain Mehiläisen tietokannasta tulostettu rokottamisen maininta, muuta rivät kaivanneet enää. 

Kielihän täällä on englanti, nyt pitää olla vain puhumatta enää ranskaa. Musiikki parani kertalinttuulla kun palattiin reggae-maailmaan tuosta kauheasta ranskalaisen chansonin maailmasta. 

Hanavesi on juotavaa. Varsinkin Ranskan Polynesiaan verrattuna kaikki on halpaa, niin kaupassa kuin ravintolassa. Merenelävät hallitsee ruokalistoja ja vegeille löytyy vaihtoehtoja.

Valuuttana on periaatteessa uudenseelannin dollari ja cookinsaarten dollari, mutta käytännössä vain ensin mainittu. Maan omaa valuuttaa on liikkeellä vielä pieniä kolikoita jotka ovat keräilijöiden piirissä kovasti haluttua tavaraa, koska Cookinsaarilla on mm. maailman ainoa kolmikulmainen kolikko. Pidämme siis silmämme, ja kukkaromme,  auki.

Etelärannikko on suureksi osaksi uimakiellossa pysyvästi kovien virtauksien takia. Pohjoisessa pääkaupungin seutuvilla on vilkasta ja eniten palveluita, itärannikko on ainakin blogien ja kirjallisuuden mukaan surffareiden suosiossa. Länsirannalla on arvostelujen mukaan parhaat snorklaus- ja uimapaikat, joskin yksittäinen sellainen myös itärannalta löytyy. Sisämaassa on patikointi- ja luontoretkikohteita.

Rarotongan saarella on toimivaksi kehuttu julkinen liikenne, yksi bussilinja joka kiertää saarta joko myötä- tai vastapäivään. Bussiyhtiöllä on hyvät nettisivut joista löytyy aikataulut ja hinnat. 5 NZ$ hinnalla kertalipulla pääsee ajamaan kahden pisteen välisen matkan joskaan saarta kokonaan ei saa tällä kiertää vaan saaren kierroslippu ilman välipysähdyksiä maksaa 8NZ$. Päiväpassi aikuiselle hop on-hop off tyylillä, eli pysähdy niin monesti kuin haluat ja kierrä saari vaikka kymmenesti, lippu voimassa koko päivän, maksaa vain 16 NZ$ ja perheille löytyy perhepassi suhteessa halvemmalla. Ma-la bussi kulkee noin klo 7-23 tasatunnein myötäpäivään ja 8.30-16.30 kerran tunnissa vastapäivään, sunnuntaisin vain myötäpäivään ja klo 8-12 ja 14-16.

Sähköpyöriä vuokraa ainakin yksi firma Tik-e tour. Me ollaan varattu kaksi pyörää kahdeksi päiväksi ja hintaa pyörille, varusteille ja vakuutukselle tulee yhteensä 164 NZ$. Euroissa noi hinnat on hiukan reilu puolet dollarihinnasta. Pyöräily on ollut pikein mukavaa, joskin tie, se lähes ainoa, on paikoin aika huonossa kunnossa. Ei myöskään kannata olettaa että varsinkaan paikalliset arvostavat henkeäsi pyöräilijänä kun tulevat pihasta tai parkkipaikalta vasemmalta. Mutta todellakin suosittelen sähköpyörää, me ollaan nyt kahdesti kierretty saari pyöräillen.

Bussilinjakartta. Meidän hotelli on Aroa Beachillä lounaisnurkassa.

Rarotonga Sanctuary Beach

Vain yli 16-vuotiaille tarkoitettu rantaresortti on ainakin ensivaikutelmaltaan ollut odotettua parempi, jopa melkein luvatun 4* mukainen. 

Varattiin Beachfront-huone maantasolta ja se saatiin. Huone on pieni, mutta varsin mukava ja terassi todellakin suoraan rannalle. Kuljetus lentokentältä hotelliin toimi kuin unelma, vaikka asiaan herättiin vasta eilen illalla ja otettiin maililla yhteys hotelliin. Hotellin wifi on nopea ja hyvä, 3 gigaa dataa maksoi 50 NZD eli noin 30€, eli ei kuulu huoneen hintaan mutta halpa ja toimiva. 

Respassa ion myös aulabaari josta saa huoneeseenkin ostettua esim. tonicvettä (eihän me alkoholia 🤭), ja ihan kiva uima-allas lepotuoleineen löytyy respan takaa. Rantaa on mainostettu yhdeksi saaren parhaista, ehkä siksi tänne majoituttiin, ja respasta saa hakea lainaan ilmaiseksi rantatossuja ja snorklausvälineitä. Respassa oli myös tannan snorklauskartta, kolme eritasoista reittiä löytyy. Ja retkiä vaikka muille jakaa.

Meillä siis tuossa alakerrassa huone.

Yllättävä kyltti tienvarressa. Tiedänpä numeron johon soittaa jos tarvitsen rakentajaa täällä...

Ruokakauppoja tai ravintoloota ei ihan hotellin vieressä ole, lukuunottamatta saman konsernin mukulat sallivaa naapurihotellia. Josta löytyy myös spa ja ihan kaikki palvelut joita voit kuvitella tarvitsevasi. 

Me teimme reilun 5km kävelyretken (edestakaisin) lähimpään supermarketiin heti saapumispäivänä (mukava kävellä +26 asteessa ja sopivassa tuulessa, palatessa auringonlasku alkamassa), ko kaupasta löytyy kaikki mitä voit kuvitella tarvitsevasi ja enemmänkin. Matkalla törmättiin Mustosen rakennusliikkeeseen ja firman kyltin vieressä varsin skandinaavisen näköiseen omakotitaloon. Lienee siis eksynyt joku meikäläinenkin tänne. 👍🏾

Kuten yllä,  toivottavasti, näkyy hotellin rannan näkymät snorklatessa on ihan kohuullisen hyvät. Tämä laguuni on suojelualuetta eli täällä ei saa kalastaa joten kalat ovat suht kesyyntyneitä eli snorklatessa saa seuraa ja näkee paljon kaloja.

Pyöräilyä saaren ympäri

Meillä oli siis pyörät vuokrattu kahdeksi päiväksi maanantaiaamusta keskiviikkoaamuun. Saatiin erittäin hyvä opastus ja neuvonta pyörien käytöstä, meille sähköpyörät oli uusi tuttavuus ja ystävällinen rouva toimistossa selitti kaikki akkujen lataukset yms hyvin tarkoin.

Maanantaina pyöräiltiin Tik-e tourin toimistosta saaren luoteisnurkasta aina Muri lagoonin pohjoisosaan asti eli koko saaren juurikin vastakkaiselle puolelle kakkoisosaan. Tie oli paikoin aika kehnoa ja piti ajaa keskellä kaistaa, tie on myös kapea, mutta suht kiitettävästi autot huomioi myös pyöräilijät. Pari kertaa oli kolari lähellä kun pihasta tai parkkipaikalta vasemmalta tulija ei meitä huomannut (tai vaan välittänyt), ja kerran meidän kääntyessä oikealle, ja näyttäessä suuntamerkkiä ajoissa ja selkeästi yksi pick upin kuljettaja lähtikin ohittamaan meitä. Onneksi älysi jarruttaa ajoissa.

Tiistaina pyöräiltiin hotellista lentokentälle Cessna-ajelulla, oltiin ostettu retki Air Rarotongalta, tällanen 30 min scenic flight katselemaan saarta ilmasta käsin. Sen jälkeen ajeltiin kaupungin keskustaan kiertäen sivukatija pitkin Blueskyn toimistoon ostamaan postimerkkejä ja lisää sim datakortteja. Sen verran vilkkaampaa oli pienen keskustan alueen liikenne että siinä taluteltiin pyörät, samalla toki näki paremmin pikkuputiikit ja paikat keskustassa. 

Odotettu vierailupaikka oli paikallinen panimo joka oli aika pettymys. Panimossa ei ollut baaria jossa olisi voinut juoda lasilliset ihan hyvää paikallista olutta, vaan sai pienen pienen maistiaisen tai piti ostaa litroittain hanasta. Paikallista olutta ei ole missään myynnisssä pulloissa, vaan ainoastaan hanaoluena. Panimolla on myös kahdesti päivässä panimon puolella turistikierroksia, me juuri ja juuri missattiin viimeisin niistä, harmillista kyllä.

Panimon jälkeen pyöräilyiin koko saaren länsirannan mitta takaisin hotellille pysähtyen drinksuille ja vähän sadettakin pitämään matkalla.

Ja vielä keskiviikkoaamuna navakassa myrskyssä palautettiin vielä pyörät 5 km päähän Tik-e:n toimistolle ja kun tuulta lukuunottamatta ilma oli hyvä kävelyiin samainen 5km takaisin hotelliin.

Kokonaisuudessaan pyöräilymatkaa tuli noin 75km ja sähköpyörällä, josta sai sähkömoponkin halutessaan, matka taittui mukavasti, toisen kanssa pystyi puhumaankin matkaa tehdessä ja oli helppo pysähdellä kun siltä tuntui. 

Maisemia matkalla

Ngatanii harbour

Paikallinen pursiseura

Pursiseuran uimaranta Muri Lagoonissa

Black rock beach

Avaruan kaupungin keskustaa

Kyltti saattoi houkutella kauppaan... ostin pienen sinisen taulun

Valtion parlamenttitalo

Tiistain hotelliin paluumatkan sateenpitopaikka

Maire Nui botanical garden

Erittäin siisti, hyvin hoidettu, pienehkö mutta kiva puutarha sijaitsee saaren etelärannalla ihan kaakkoisnurkan tuntumassa. Kahvila oli ikävä kyllä suljettu mutta oli kiva pyöräilyn lomassa käydä hetki kävelemässä rauhallisessa ja kauniissa puutarhassa. Meidän lisäksi paikalla oli yksi turrepariskunta, eli ei mitään yleisöryntäystä. Sisäänpääsymaksu 5 nzd maksettiin lootaan puutarhan sisäänkäynnillä. Parkkipaikkaa ja vessatkin löytyi.