Matkalla keski-ikään

Keski-ikäistä matkailua maailmalla

Fidzi- välilaskujen luvattu maa

Kuten jo jossain ihan alussa totesin, tämän matkan rakentaminen on ollut välillä melkoista palapeliä. Näiden Tyynen Valtameren pienten valtioiden välimatkat on suht pieniä, koko meidän reissu liikkuu noin Euroopan kokoisella alueella, mutta erittäin harvoin on suoria lentoja maiden välillä. Varsinkin kun nyt ei ole turistisesonkiaika, vaan vasta tammi-helmikuulla. Pääasiassa välilaskut on Fijillä tai Uusi-Seelannissa.

Ensimmäinen visiitti Fijille on tänään. Lennetään Port Vilasta Nadiin, pääsaaren länsirannalle. Nadissa vietetään yö ja aamulla sitten matka jatkuu Honiaraan Solomonsaarille.

Toisella visiitillä oltiin yö samaisessa hotellissa Nadissa ja otettiin varhain aamulla lento Nadista Suvaan, vastapäiselle puolen saarta. Suvassa käytiin maissa, otettiin laukku koneesta ja tsekattiin uudelle lennolle, käytännössä samaan koneeseen joka jatkoi matkaa Suvasta Funafutille,  Tuvaluun.

Maahantuloseremoniat eli passintarkastu on Fijillä hyvin hidasta. Ainakin kahdella ensimmäisellä kerralla on haluttu nähdä jatkolentojen liput ja on kuulusteltu tarkojn miksi maahan tullaan ja mikä on matkasuunnitelma. Tosin, erittäin ystävällisesti joka kerran. Passintarkastusta ei myöskään ole yhtään paskempi odottaa kun samalla saa kuunnella paikallista tanhuryhmää ja ukulelen rallatusta. 


Suva on Fijin pääkaupunki, jossa lentokenttä on pienenpieni ja varsinainen kaupunk aika kaukana kentästä. 25 km ajomatkalla kentältä hotelliin oli hyvin balilaista tunnelmaa, pienellä uusikaledonialaisella tvistillä, ja tuollainen matka vie helposti 45 min vaikkei liikennettä ole paljon. 

Tammikuussa ensi vuoden puolella tullaan sitten viikoksi tänne ihmettelemään maata tarkemmin.

Novotel Suva Lami Bay hotel, superior room with sea view

Yleistä

VIHDOINKIN vaihtuu aikavyöhyke. On jo hiljalleen vituttanut että aurinko nousee klo 5 ja laskee klo 16-17, Sydneyssa oli vielä jotakuinkin järjellisesti auringonnousu klo 7 ja lasku klo 19, mutta samalla aikavyöhykkeellä on pysytty nyt siitä asti (Uusi-Kaledonia,  Vanuatu, Papua Uusi-Guinea ja Solomonsaaret) missä ei ole ollut yhtään mitään järkeä. Fijille mennessä aikavyöhyke hyppää heti 2 tuntia eteenpäin, eli Australia +2h, GMT +13 tuntia ja 11 tuntia Suomen ajasta eteenpäin. Eipähän tartte kuvitella olevan päivä keskellä yötä.

Maa koostuu yli 330 saaresta joista kolmasosa on vakituisesti asuttuja ja asukkaita on 900000. Eli asukasmäärältään ja saarien määrältään selkeästi suurin maa. Suva pääsaaren länsirannalla on pääkaupunki ja suurin kaupunki asukasmäältään,  mutta Nadissa on suurin lentokenttä ja suurin osa turisteista suuntaa tänne. 3/4 maan väestöstä asuu Viti Levulla (Isolla Saarella) eli saarella jolla Nadi ja Suvakin ovat.

Fidzi on Eteläisen Tyynenmeren saarista kansainvälisin. Täällä asuu eniten eri kansallisuuksia, ja tyypillistä on että naimisiin mennään oman kansallisuuden kanssa, ei seka-avioliittoja juurikaan, ja äänestetään samaa puoluetta kuin edelliset 4-5 sukupolvea on äänestänyt. Eli perinteitä noudatetaan ja uuteen taivutaan hitaasti.

Maa on tuore demokratia, viimeisin sotilasvallankaappaus on melko tuore ja viimeisimmät demokraattiset vaalit on olleet niinkin äskettäin asia kuin syyskuussa 2014. Demokraattisia vallanpitäjiä on aina välillä ollut mutta jos jossain ei perinteitä kunnioiteta niin se on juurikin valtaapitävät. 1984 jälkeen maassa on ollut neljä vallankaappausta mikä on paljon, kaikilla mittakaavoilla. Brittiläisestä kansainyhteisöstäkin maa on saanut kenkää muutaman kerran vaillinaisen demokratian suhteen, viimeksi 2009. Viimeisin vallankumous sai alkunsa siitä että armeijan mielestä paikallinen intialaisperäinen väestö sai liikaa valtaa (5sukupolvea saarella asuneita), joten jonkinlaista rasismia on ehkä tunnettavissa? Edelleen paikallisten mielestä eurooppalaisia ovat aussit, uusiseelantilaiset, eurooppalaiset ja jenkit, intialaiset on intialaisia, vaikka olisi asunut maassa sen viisi sukupolvea, ja fidziläisiä vain alkuperäiset fidziläiset jotka ovat melanesialaista alkuperää.

Kaikista Pasifikan alueen maista Fidzillä on selkeästi paras turismi-infrastruktuuri ja turistikausi kestää läpi vuoden kun eurooppalaiset ja amerikkalaiset tulevat oman kesänsä aikana ja australialaiset ja uusiseelantilaiset omana kesänään. Maassa käy noin puoli miljoonaa turistia vuodessa. Retkiä, retkenjärjestäjiä, hotellitarjontaa jne on paljon enemmän kuin muualla. Maata voi siten pitää jollain mittakaavalla varakkaampana kuin muita Pasifikan maita. Myös kansainvälisen arvion mukaan maa on kehittynyt, mutta neljäsosa maan väestöstä asuu köyhyysrajan alapuolella,  kuitenkin. Muualla Pasifikan alueella ei ole vastaavaa eroa.

Oppivelvollisuus kestää kahdeksan vuotta (2014 jälkeen), ja ala- ja yläaste kestää juuri sen. Oppivelvollisuuden ajan koulu on ilmainen.

Yleisilme katujen varsilla on paljon nuutuneempi, likaisempi ja ränsistyneempi kuin millään muulla Pasifikan saarella, muualla on paljon siistimpää ja hoidetumpaa, ainakin minun silmin. Mutta myös kauppojen määrä on suurempi ja luksusmerkkien tarjontaa enemmän. Enemmän eroa eri yhteiskuntaluokilla? Ainakin johonkin Tuvaluun verrattuna kyllä, siellä ei todellakaan erottunut yhtään ihmisryhmää toista rikkaampana tai hyvinvoivampana.

Maa on vuoristoinen,  kaunis, ihmiset aivan ihania ja ystävällisiä ja selkeästi ylpeitä kotimaastaan. Jo maan kansallinen lentoyhtiökin toivottaa laskeutuessaan Nadin kentälle kaikki tervetulleeksi "kotiimme".

Maan tärkein vientituote on vesi, ja suurimpia tulonlähteitä turismi. Syrjäseuduilla eletään edelleen hyvin perinteisissä kyläyhteisöissä joissa päällikkö on yleensä mies, muttei aina mikä eroaa selkeästi muosta Pasifikan maista Samoan lisäksi (lukemamme perusteella).

Jokainen tekee omat johtopäätöksensä mikä on hyvää ja mikä ei. 

Netti toimii keskimäärin kehnosti kuten kaikkialla Pasifikalla, jopa viiden tähden hotellissa, joskin data on halpaa verrattuna kaikkiin muihin Pasifikan maihin. Muutoin hintataso on kohtuullinen, ei halpa. Fidzillä pelataan paikallisilla dollareilla jonka kurssi on 240 FJD/100€. 

Viikoksi Fidzille!

Hilton Fiji Beach Resort and Spa

Denarau island on turrehelvetti parhaasta päästä Fijin keskustasta luoteeseen. Idyllisellä saarella, 18-reikäisen golfkentän ja vartioidun aidan ympäröimänä sijaitsee 6 jättimäistä luksushotellia ja useita pienempiä aina ultraluksukseen asti, sekä ostos"paratiisi" Denarau Port. Denarau portista lähtee kaikki saariretkikohteet ja tänne rantautuu isoja risteilijöitäkin, vaikka suurin osa niistä käydessään Fidzillä meneekin Suvaan. Erittäin siisti ja kaunis alue, mutta ei niin mitään oikeaa eikä aitoa. Juuri niitä paikkoja joissa voit olla kuukauden poistumatta mihinkään koko alueelta koska "täältä löytyy kaikki" (paitsi Fiji). Ja täällä me ollaan ihan tyytyväisinä ja mielissään,  kiitos Anina-ystävällemme vinkistä majoittua tänne, juuri oikea paikka juuri nyt.

Denarau islandilta voi ostaa myös ihan oman villan, asunnon tai rivitalokaksion, ihan miten nyt huvittaa (ja on varaa). Kanavia pitkin pääsee omasta laiturista kätevästi merellekin jos sattuu olemaan oma soutuvenhe matkassa. 4 makuuhuoneen kämppä irtoaa miljoonalla eurolla. Kiinteistövälittäjän toimisto löytyy Port Denarausta 👍🏾

Hiltonilla on kaksi hotellia Nadissa, tämä resort ja Doubletree-ketjun Hilton saarialueen ulkopuolella. Meille tämä hotelli valikoitui siksi että halusimme viimeiseen lämpimään snorklauspaikkaan vähän luksusta hyvällä sijainnilla, ja olemme erittäin tyyyväisiä vaikkei ihan meidän näköinen jättimäinen hotellikompleksi ehkä olekaan. Viikoksi huone kahdelle maksoi noin 1500€ mikä ei ole Pasifikalla ollenkaan paha hinta. Viime talven Kaakkois-Aasiaan verrattuna alue on kokonaisuudessaan kallista matkailualuetta niin hotellien kuin lentojen puolesta.

Otimme sviiteistä seuraavaksi alaspäin luokittelussa olevan huoneen, eli beachfront studion. Hotellin alueella on uima-allas, baari ja spa- alue jotka ovat adults only (K-18)  aluetta, jos alkaa siltä tuntua. Huoneita ei adults only alueella ole erikseen, vain virkistäytymisalueet.

Mutta itse huone ja näkymät on erittäin hyvät, olemme tyytyväisiä. Harvinaista kyllä, netin kuvat ja todellisuus kohtasivat aika hyvin.

Yksityisvilloja

Yksityisvilloja

Yksityisvilloja

Siistiä ja kaunista ❤️. Ja valtava ero Nadin keskustaan

Hotellin adults only-puolen uima-allas ja ravintola

Meidän hotellihuone tuossa altaan takana

Hotellin merenranta ei ole kovin laadukas...

Tivua island

Captain Cook's Cruises valikoitui päivän retken järjestäjäksi. Meitä häiritsi koko päivän että firman logossa on Norjan lippu, ja vaikka kuinka haettiin ensin netistä ei löydetty syytä tähän. Henkilökunta ei osannut asiaan vastata joten jatkoimme hakua, ja lopulta löydettiin selitys!! Herra Hawort on perustanut tämän firman (1930-2014) 1970 jolloin hän halusi omalle laivastolleen ihkaoman lipun. Ku  lipun suunnittelu saatiin viimein valmiiksi huomattiin ihan sattumoisin että oli piirretty Norjan lippu 🤭. Joten, lippu muutettiin viiriksi ja ristiä siirrettiin keskemmälle ja se oli siinä.

Päivän työmaa

Melkein kuin kaktusmaa

Tivua island on Denarau Portista noin 1.5h moottoripurjelivamatkan päässä. Alunperin meillä piti olla kaksimastoisen purjelaivan matkantekoa tänään, päädyttiin aika vanhaan ja kuluneeseen katamaraaniin johon ei oltu vaivauduttu tuomaan edes purjeita paikalle, vaikka purjealuksesta puhuttiinkin. Onneksi paikalliset pellet puuttui matkasta ja itse asiassa niin vene ilmastointeineen  kuin paikallismusiikkiesityksineen oli ihan kiva. 195€/2 hlöä sisältäen haun ja palautuksen hotellista, venematkan,  bbq-lounaan ja saaressa kaiken kattavat juomingit (vesi,  virvokkeet, olut ja viini) aamulla ja iltapäivällä tee/kahvi+purtavaa sekä ohjelmaa enemmän kuin halusi. Meistä päivä oli todellakin hintansa väärti!

EKA punainen merikurkku!

Päivän kohde

Meidän hotelli mereltä päin

Rannassa oli kuusi kappaletta pienen pieni Black dippejä

Asiaa Fidzistä jatkuu maalistan lopussa Uusi-Seelannin jälkeen.