Matkalla keski-ikään

Keski-ikäistä matkailua maailmalla

Viininmaistelua ja biitsielämää

Australiassa tuntuu olevan niin paljon nähtävää ja tekemistä että näyttää myös blogi paisuvan sen osalta. Mutta mitäpä siitä.

Vuorossa ihana päivä aurinkoisessa helteessä ystävien kanssa. Anina ja Trent kävivät kesällä Oulussa meidän kanssa purjehtimassa ja tehtiin treffit Melbourneen jossa he asuvat. 

Melbpurnesta tunnin matkan päässä kaakkoon ja etelään sijaitsee Mornington Peninsula, upea alue heti kaupungin ulkopuolella viinitiloineen ja taiteentekijöineen Red Hillin alueella, rannalla paljon paikallisten loma-asuntoja ja liikuntamahdiollisuuksia. Anina käytti meitä viinejä maistelemassa parillakin kivalla viinitilalla (Pt Leo ja Crittenden), toisessa (Pt Leo) niistä oli Sculptor park eli taidettakin saatiin ihailla upeissa maisemissa samalla. Ja ihan mahtavaa oli päästä paikalliseen pieneen lasiverstaaseen (Gordons glass studio) myös käymään,  upeita, värikkäitä ja kauniita lasiesineitä pieni putiikki pullollaan. Lounastettiin panimolla joka tekee omena- ja päärynäsiidereitä paikallisesti, ruokailutilat on tehty entiseen ravihevosten talliin todella onnistuneesti. Ja päivä kruunattiin käymällä Aninan tuntemalla pienellä uimarannalla jossa oli ihan uskomattoman kirkas vesi ja kivan rauhallinen meno.

Devonshire tea

Viimeinen päivä Melbournessa päätettiin retkeillä kuuluisan Yarra Valleyn viinilaakson alueella. Suomen alkossa on aika moni australialainen viini täältä, Melbournen koillispuolelta.

Päivä aloitettiin skonsseilla ja teellä, kera paikallisen mansikkahillon ja kermavaahdon. Sattumoisin teeseurana meillä oli vanhat tutut Airlie Beachilta. 

Puffing Billy

Belgravesta Gembrookiin noin kahdess tunnissa kulkeva historiallinen höyryjuna Puffing Billy on ihan kiva kokemus muillekin kuin alakouluikäisille. Dandenongin luonnonpuistossa kulkeva, 1900-luvun alussa rakennettu junarata maisemineen on aika huikea. paikka on noin 40km itään Melbournesta ja kaikki retkien järjestäjät tekee tänne matkoja mutta Uberillakin pääsee ihan loistavasti ja liput saa kassalta.

Puffing Billyssä on muös teemamatkoja alkaen Tumas Beturin lastenmarkoosta aina murhamysteriomatkoihin. Ja minut tuntevat voivat vaan arvata miten paljon olisin halunnut tuolle murhamysteriomatkalle kun olisin tiennyt siitä aiemmin...

Lounas viinitilalla

Junamatkan jälkeen lounastettiin Yarra Valleyssa Fergussonin viinitarhassa. Ko tarha on yksi ensimmäislä Yarra Valleyssa eli Melbournen lähiseudun ekoja, mutta välillä ollut telakalla sukupolvenvaihdoksen seutuihin joten ei vanhin.

Lounas oli ihan ok, myös lihaton versio, mutta ei mikään elämys eikä erikseen lähtemisen arvoinen juttu. Viittä eri viiniä maisteltiin samaisella viinitilalla vielä lounaan jälkeen, ihan ok viinejä ja jopa aivan hyviä mutta ei mitään mikä olisi matkaan tarttunut.

Yarra Valley chocolaterie

Jälkiruoalla käytiin paikallisessa suklaa- ja jäätelötehtaassa. Paikallinen suklaakokki on saanut oppinsa Belgiassa joten pitäisi tietää suklaan teko, ja todettiin ettei koulunkäynti ole tosiaankaan mennyt hänellä hukkaan, hyvää suklaata oli maistelussa. Mukaan saattoi tarttua ihan jokaista tarjolla ollutta tryffeliä, vaikka suklaata ei ikinä ostetakaan.

Rochfordin viinitila

Rochfordin viinitila on suuri ja moderni. Mikä meistä tuntui ja näkyi ihan liikaakin. Viinit oli huonoimmat tähän mennessä koskaan millään viinitilalla joskin viinien esittely oli ihan ok. Maisemat tilalla oli myös hienot mikä ei korvannut itse pääasian puutteita mitenkään. Eikä auttanut sekään että eilisiltana tilalla on esiintynyt Brian Ferry ja ensi kuussa Elton Johnilla on keikka. Rahalla ei saa hyvää makua.

Dominique Portet

Päivän viimeisenä ohjelmanumerona oli viininmaistajaiset Dominique Portetin pienellä mutta sympaattisella ja konstailemattomalla viinitilalla. Tätä oli meille useampikin ihminen etukätwen hehkuttanut hyvänä tilana. Eikä eri mieltä 9ltu, parhaat viinit tänään. Mutta ei vaan pärjää Yarra Valleyn viinit Mornington Peninsulan viineille eilen joten yhtään pulloa ei lähtenyt mukaan tänään.

Melbourne-Sydney junamatka

Noin 1000km junamatka oli mukava. Meillä oli 1-luokan paikat, jalkatilaa paljon, mukavat penkit, tavaroille hyvin tilaa myös ja hyvää vege-lasagnea alle 10 AUD hintaan (eli noin 6.50€). 11 tuntia siinä meni, eli koko päivä. Junalipun hinta noin 150€/nokka ei ole paha ja rahalla saa kyllä vastinetta, upeat maisemat koko matkan vielä kaupan päälle. Anteeksi kuvien kauhe laatu, australialaisissa junissa ei ole maisemakuvausvaunuja (😂, eipä taida olla meilläkään). Todella hintansa väärti matka tehdä tämäkin junalla,  suosittelen.

Erikoinen nyanssi on että juna kulkee aika läheltä Canberraa, Australian pääkaupunkia, mutta ei sen kautta. Pääkaupunkiin ei siis pääse lainkaan junalla, vaan Canberraan galuava jää pois keskellä pelyoja, todella nowhere, ja ottaa paikallisbussin pääkaupunkiin. Asema jolta ko bussi lähtee on tosiaan ei missään, edea kyllä ei ole sen liepeillä vaan ainoastaan bussipysäkki asemalaiturin vierellä. Ja kauniit maisemat ympärillä. Junarataverkkoa ei todellakaan ole kehitetty toisen maailmansodan jälkeen.

Maisemat vehreentyivät vähitellen Sydneytä lähestyttäessä, vaikka kuvista sitä ei kyllä uskoisi.

Sydney, vielä kerran

Vielä kaksi päivää Sydneyssä jäljellä tätä matkaa. Lento kotiin lähtee ylihuomenna iltamyöhällä ja perjantaina 1.3. ollaan alkuillasta sitten taas Oulussa. Sydney päätettiin ottaa rennosti nyt, ei yhtään retkeä eikä suunniteltua tekemistä enää, puuhataan vain mitä mieleen pälkähtää jos sitäkään. Ja viimeisisiksi reissupäiviksi otettiin myös erinomainen hotelli, listahinta ainakin reissun kallein 400€/yö, todellisuudessa tiskiltä saatiin ihan sopuhintaan 150€/yö.

Hotel Grace on upea. Kaunis, 1920-luvun tyylinen, suurehko hotelli ihan Sydneyn keskustassa. Itse asiassa käytiin varaamassa tämä huone ennen Uusi-Seelantiin lähtöä ja jätettiin Putte-neiti conciergelle ennen lähtöä. Tunteikas jälleennäkeminen 😻 neiti Puten kanssa, kolme viikkoa ilman kantajia ja Puten rehaamista oli piiiitkä aika.

Neiti Putte.

Aatoksia Australiasta

Kenellekään blogia seuranneelle ei tule uutisena että Australia ei ole voittanut Suosituin maa-kisaa 😂. Mutta en sen takia nyt jättäisi täällä käymättä, jos matkaa olet tänne suunnitellut. Matkakassa saa olla melko varakas, aurinkovoidetta sk50 kannattaa ostaa paljon ja täällä halvempaa kuin Suomessa ja lisäksi pitää suojata iho vaatteilla, on meinaan UV-indeksit kohdillaan. 

Australian osuuden alun hankaluuksista huolimatta on tää ihan mukava paikka ja muutakin kuin tulvia, hurrikaanivaroituksia, metsäpaloja ja vittumaisia ihmisiä. Hyvää ruokaa ja viiniä, mukavia ihmisiä, ärsyttävää small talkia johon oppii hyvin äkkiä, kauniita maisemia ja eksoottisia eläimiä. 

Rahaa täällä tosiaan menee, hotellit ei ole halpoja isoissa kaupungeissa (joskin minusta ennakko-odotuksi halvempia), viinit Suomen hintaluokkaa vaikka viinintuottajamaasta kyse ja ruoka samoin meidän hinnoissa. Me ei muuta odotettukaan, tosin, mutta joidenkin matkalaisten salakuuntelun perusteella muistutetaan kun kaikille ei ole selvästikään ennakkoon tuttua. 

Nähtävää täällä riittäisi kyllä kuukausiksi, maisemien kauneuteen ei kyllästytty kolmessa ja puolessa viikossa alkuunkaan. Juuri maisemien takia suosittelen erittäin lämpimästi junamatkailua, vaikka välimatkat täällä onkin pitkiä ja kaikki kiinnostavat junamatkat on pidempiä kuin Helsinki-Rovaniemi väli. Junalippujen hinnat ei paikallisia lentojen hintoja hakkaa, niinkuin ei meilläkään, ja ekologiseksikaan en menisi sanomaan kun ratoja ei ole sähköistetty, ja kun rataverkkoa ei ole kehitetty toisen maailmansodan jälkeen ja kalusto on 70-80 luvulta niin hitaita nää junat on. Mutta silti, ottakaa juna, se kannattaa. Edes jollekin välille jonka maan sisällä matkaatte. Junien penkit on erittäin mukavat, hulppeat jalkatilat meidän juniin verrattuna, kokeilkaa lounaan tai illallisen tilaamista, kiva erilaisuus meidän juniin verrattuna ja nauttikaa siitä että viinipullo SUOSITELLAAN viemään istumapaikalle ettei viininlipittäjät vie ruokailijoilta 

ravintolavaunupaikkoja.

Kun nähtävää on paljon ei järjestetyt retket ole huono vaihtoehto omatoimiretkille ja auton vuokraamiselle. Retkien hinnat ei ole hirveän halpoja mutta ainakin lyhyemmän kaavan mukaan matkustettaessa erittäin tehokas tapa nähdä paikkoja kun välimatkat on pitkiä. 

Me todennäköisesti tullaan toistekin, jos muutoin näille nurkille palataan kuten tällä hetkellä vaikuttaisi tapahtuvan, vielä kiinnostaa muutama juna sekä nähdä maan sisäosat ja itärannikkoa. 3,5 viikkoa riitti hyvin itärannikon koluamiseen joskin varmasti enemmänkin saisi kulumaan.