Matkalla keski-ikään

Keski-ikäistä matkailua maailmalla

Melbourne

Australian toiseksi suurin kaupunki 4.4 miljoonalla asukkaalla on myös entinen pääkaupunki vuoteen 1927 asti. Monin paikoin mainittu Australian eurooppalaisimmaksikin kaupungiksi ja sijaitsee itärannikon etelänokassa Yarra-joen suulla. Monta kuuluisaa viinialuetta sijaitsee Melbournen ympäristössä, ja löytyypä lähistöltä pingviinejä ja hylkeitäkin. Wikipedia tietää kertoa, että muista Australian suurista kaupungeista poiketen Melbourne ei ollut alun perin vankilasiirtokunta. Kaupungin perustivat John Batmanin ja John Pascoe Fawknerin johtamat siirtolaiset vuonna 1835. 

 

Hotelleja oli jostain syystä keskustassa niukasti tarjolla juuri nyt kohtuuhintaan joten otettiin serviced apartment. Eli huoneisto jossa siivous,  lakanat,  pyyhkeet,  shampoot jne, Wi-Fi, vartiointi ja yleiset tilat (tässä uima-allas, kuntosali ja kylpyläpalvelut) on talon puolesta kuten hotellissa, mutta asunnossa oma kunnon keittiö astioineen ja pyykkikone kuivurin kera, pesuaineet kuuluu myös huoneiston hintaan, 700€/viikko on varsin kohtuullinen hinta erittäin tasokkaasta asunnosta ihan keskustassa, mitä vertailtiin 4-5* hotellihuoneiden hintaan (noin tonnin halvempi oli tämä asunto viikolta). Eli ei huono valinta. Vielä kun asunto sattuu sijaitsemaan 61. kerroksessa ja kaikki ikkunat on koko seinien kokoiset niin näköalaa riittää.

Makuuhuoneen ikkunan näkymät 61. kerroksesta

Pieni mutta kiva makkari isoilla vaatekaapeilla

Ihan oikea keittiö, jos sattuisi haluamaan laittaa ruokaa

Pieni olkkari, suuri ikkuna

Kolme kuumailmapalloa nousussa aamuhämärissä

Eureka-torni. Näköalatasanne löytyy 88. kerroksesta

Great Ocean road

Melbournesta länteen rannikkoa pitkin kulkee kuuluisa näköalatie Great Ocean Road. Itse asiassa, tie on muistomerkki ensimmäisessä maailmansodassa palvelleiden muistolle. Suuri ja mahtava Wikipedia kertoo:

The Great Ocean Road is an Australian National Heritage listed 243-kilometre (151 mi) stretch of road along the south-eastern coast of Australia between the Victorian cities of Torquay and Allansford. Built by returned soldiers between 1919 and 1932 and dedicated to soldiers killed during World War I, the road is the world's largest war memorial.

 

Rannikon voi tien alueella jakaa kolmeen osaan: Surfing coast, Green coast ja Shipwreck coast.

Lornen kaupunki on yksi suosituimmista lomakohteista rannikolla, eikä suotta. Maisemat on kyllä upeat ja majtavat rannat ihan kaupungin keskustassa koko sen pituudelta.

Kuningaspapukaija

Pikkukoala umpiunessa

Green coast on yodellakin vihreä, viileän ilmaston sademetsän peittämää maastoa. Täältä löytyy myös maailman toiseksi suurikokoisin puulaji, jättisäissaarni.

Shipwreck coastille tullessa päästään taas näkemään meri. Surfing coastiin verrattuna aallokko on korkeampaa ja merenkäynti selkeästi kovempaa. Näille rannikoille on haaksirikkoutunut eräskin laiva. Alueen suurin nähtävyys on merestä kohoavat kiivimuodostelmat, 12 apostolia. joita tosin ei ole kahtatoista.

12 apostles

Phillip island

Pieni Phillip islandin saari sijaitsee Melbournen eteläpuolella ja on tunnettu pingviineistä. Saarella on kohtalaisen kokoinen pikkupingviinien kolonna, kaikenkaikkiaan noin 18000 pesivää paria. Aikuisenakin vain reilun kilon painoiset pingviinit on pienin pingviinilaji ja tavataan Uusi-Seelannissa ja Australiassa. Pesä tehdään maakoloon jonne naaras munii yleensä kaksi munaa. Päiväaikaan pingviini pysyy joko pesässä tai meressä ruoan haussa ja tulee maihin tai kolostaan esiin auringon laskiessa, eli liikkuu näkyvillä vain pimeän aikaan väistelläkseen petolintuja. Nyt pienokaiset ovat juuri valmiita lähtemään pesästä omilleen noin kahdeksan viikon iässä saatuaan vedenkestävä  sulkapeitteen valmiiksi. Aikuisilla linnuilla alkaa pian sulkasato ja se joutuu jäämään maalle 18 viikon ajaksi ennen kuin uusi sulkapinta on vedenkestävä, eli paasto on alkamassa pian.

Phillip islandilla pääsee näkemään näitä pingviinien pesiä sekä seuraamaan pingviinien paluuta mereltä illalla auringon laskiessa. Valokuvaaminen on kielletty pimeässä kokonaan ettei pingviinien silmät vahingoitu salamista. Näitä Penguin Parade tapahtumia on Phillip islandilla järjestetty jo 1920-luvulta asti ja nyt saarella on suojelualuetta ja pingviinien suojeluun ja tutkimiseen keskittynyt keskus joka toimii WWF alaisuudessa.

Werribee open range zoo

Melbournessa on kolme isompaa eläintarhaa jotka ovat samaa ketjua ja Werribee on niistä yksi. werribeessä eläimet eivät ole häkeissä vaan isoissa aitauksissa hyvin lajille tyypillisessä ympäristössä. Kamelit,  seeprat, sarvikuonot ja monet antilooppilajit esim. asuvat ylimsadan hehtaarin kokoisella savannilla jonne turre pääsee niitä katselemaan auton kyydistä. Hiukan extraa maksamalla, mikä ehdottomasti kannattaa tehdä, pääsee off-road safarille joka ajelee lähemmäs eläimiä ja kymmenen hengen pieni ryhmä saa ihan oman oppaan joka kertoi kyllä todella hyvin ja paljon niin itse tarhan eläimistä kuin ko eläinlajeista yleisesti. eli tuolla retkellä pääsi todella eläintarhan back stagelle. Kiva ja hyvinhoidettu paikka, uberilla kaupungista portille noin 50 AUD ja sisäänpääsy saman verran henkeä kohti tuon lisämaksun kanssa. 

Yarra river-risteily

Melbournen kaupunkia halkoo Yarra-joki. Ja kuten jokaisessa kaupungissa, josta löytyy vettä on siellä myös veneretki. Yarra-joen ristelilyt jokiveneillä on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen on ylävirtaan menevä Puutarharisteily jossa nähdään Botanical gardenin ja puistojen ja urheilualueiden vehreitä rantoja. Alavirtaan menevä toinen risteily on Satamatisteily jossa näkee kaupungin keskustan rantoja sekä käydään Melbournen sataman ylmepi osa. Molemmat tisteilyt on noin tunnin kestoiset ja hinta on 35 AUD/hlö eli noin 20€. Kolmas risteilymahdollisuus menee noin tunnin matkan alavirtaan ihan joen suistolle asti koko sataman läpi. Me käytiin tuo Satamatisteily, Puutarharisteilylle ei ollut mahdollista päästä juuri sinä päivänä ylävirralla pidettyjen soutukilpailuiden takia. Mukava risteily jossa kapteeni esitteli paikkoja ja kertoi kaupungin historiasta samalla.

Ja vielä vähän kaupunkikuvia ennen kuin lähdettiin ostoshelvettiin shoppailemaan. Chadstonen valtava ostoskeskus oli itse asiassa ihan ok paikka, mitä et sieltä löydä et edes tiedä sen olevan olemassa.