Matkalla keski-ikään

Keski-ikäistä matkailua maailmalla

Junamatka Brisbane-Sydney

New South-Wales TrainLink yhtiö vie meitä sitten junalla Brisbanesta Sydneyyn. 914 km matkan kesto on noin 14 tuntia ja hintaa 1. luokan istumapaikoilla oli noin 55€/nokka. Eli ei ole hinnalla pilattu. Maisemien pitäisi olla hienot, erilaisia junamatkailublogeja on luettu innolla. Aamulla 4.55 lähtee juna, aikainen herätys siis edessä.

Kun Ylitetään osavaltioitten raja myös aikavyöhyke muuttuu, eli Sydneyssä ollaan jo 9 tuntia Suomen aikaa edellä.

Australiassa ei ole rautateitä rakennettu tai remontoitu, eikä kalustoa viimeiseen 25 vuoteen uusittu. Ei yksinkertaisesti kannata. Junamatkustaminen ei ole kerta kaikkiaan täällä suosiossa. Ja sen kuuli junassa kanssamatkustajien puheistakin. Meidän eteen sattui kaksi (suuriäänistä) rouvaa jotka kovin sanoin ruotivat mm. junailua. Kumpikin sitä harrasti jonkin verran mutta lähinnä pitkin hampain, kuten ilmi kävi. Juna myös oli ja pysyi lähes tyhjänä koko matkan.

Aamupalaa, lounasta ja illallista tarjoiltiin istumapaikoille, menyystä sai valita sopivan ruoan, ja ravintolavaunussa löytyi hyvä valikoima vielä lisääkin vaihtoehtoja. Vessat oli hyvät ja puhtaat, jalkatilaa istuinpaikoilla valtavasti, penkit ihan mukavat (Markun mukaan parhaat missään junassa muistikuvien mukaan koskaan) ja matkatavaroille hyvin tilaa. Eikä paljon maksanut. Ok, ei ole nopea matkustustapa, rata on mutkainen ja juna joutuu sen takia välillä hyvinkin hitaasti liikkumaan, mutta meistä matka oli ihan mukava. Ja maisemat todella kauniita. Suosittelen.

(Jos suunnittelet ylipäätään mitään junamatkaa ulkomailla, suosittelen käymään sivulla www.seat61.com)

Sydney

Pikkuista vajaa 5 miljoonan asukkaan kaupunki itärannikolla. Legenda, niitä kerran elämässä tämä on nähtävä-paikkoja. Odotukset siis suuret, vaikkei tämä Australian osuus matkasta ihan putkeen ole mennyt. 

Junamatka oli siis kiva ja mukava, hotelli löytyi helposti melko läheltä asemaa. Tiedossa oli että huoneet hotellissa on pienet mutta siitä huolimatta hyväksi arvioitu, vanhaan rakennukseen tehty pieni hotelli, säilyttäen vanhoja rakenteita ja ulkonäköä. Hinta kohtalainen Sydneyn varsin kalliissa hotelliskenessä, sijainti hyvä.

Veriu-hotelli on osoittautunut täysin odotukset lunastaa ksi. Huone on vain 12 neliötä, vähän isompi kuin meidän vaatehuone kotona, mutta sympaattinen hotelli, hyvällä paikalla, siisti ja nätti. Erittäin ystävällinen palvelu respassa ja aulan viihtyisässä baarissa.

Sydneyn ohjelmaa ei paljon etukäteen suunniteltu, tärkeimpänä oli vain nähdä kaupunkia, se legendaarinen oopperatalo, ja laittaa Putte-matkalaukkumme kuriirin kyydillä kotiin odottamaan meitä. Matkaa jäljellä enää tasan kolme viikkoa ja kaikkea tavaraa ei enää tarvita, loppupätkä pärjätään käsimatkalaukuilla. Varsinkin kun tarkoitus edelleen matkata junalla ei houkuttanut Puten raahaaminen mukana. Painoa kuitenkin 25 kg ja laukku on ISO. 

Joten, ostettiin lippu päiväksi hop on hop off-bussiin, lippu näköalatorniin, tall shipillä risteily ja illallinen Sydneyn satamassa sekä, tietenkin, helikopterilento keskustassa ja rannikolla.

Sydney towerissa pääsee katselemaan noi. 20 AU$/nokka hintaan kaupunkia 360 asteen tasanteelta 250 metrin korkeudesta. Ei siis lähimainkaan korkein torni tällä matkalla mutta ihan kiva. Jonoa ei hirveästi ollut, joten ei joutunut kauaa odottamaan.

Sydney tower keskellä

Sydney towerin näkymiä

Paikalliset pulut, taas

Sinne päälle saa kiivetä ken haluaa. Minä en.

Oopperatalo on kyllä enemmän kellertävä kuin valkoinen. Ja pienempi kuin kuvitel8n. Mutta kaunis.

Australian eka ja suurin katolinen kirkko

Päärautatieasema

Botanical garden-house

Bondi Beach on lähes yhtä legendaarinen nähtävä kuin Sydneyn oopperatalo. Onhan se kivan näköinen ranta, mutta Sydneyssä on paljon samanlaisia rantoja ja vähemmän kansoitettuna. Ei käyty uimassa, tuo ihmispaljous ei houkutellut.

Helikopterilento on varsinkin isoissa kaupungeissa ja turistikohteessa varsin kohtuuhintainen tapa nähdä koko kaupunki mielenkiintoisesta kulmasta. Nyt lennettiin 20 minuuttia Sydneyn keskustan, rannikon ja Bondi Beachin tuntumassa kolme matkustajaa vetävässä koneessa, hintaa noin 120€/nokka ja joka sentin arvoinen retki, taas kerran. Meidän lisäksi vain lentäjä, joka toimi myös oppaana ja kertoi kaupungista ja näkymistä todella hyvin. Myös Sydneyssä oli tarjolla viinitila+lounas+maisemalentopaketteja, mutta huomattavasti suolaisempaa hintaan kuin Brisbanessa, lähtöhinta tuolla 400€/nokka paikkeilla. 

Mutta todella, suosittelen lämmöllä.

Sydneyn satama

Sydneyn kansainvälinen lentokenttä

Käytiin illallispurjehduksella perinnelaivalla. 1922 Tanskassa rakennettu Northern Swan on vanhin ja itse asiassa viimeinen käytössä oleva purjelaiva näillä vesillä. Miehistö on kansainvälinen ja asuu laivalla, jota käytetään turistiretkiin. Buffetpöydästä hyvää vegeruokaa tarjolla ja viiniä ja/tai olutta riittävästi reilun parin tunnin purjehduksella noin 50€/nokka hintaan. Kummallista kyllä, oppaan mukaan korkein masto nousee vain pari metriä meidän (Markun) Jahwelin mastoa korkeammalle. Mutta mukavaa oli hyvä ruoka, paljon tarinoita Sydneyn ja sen sataman sekä lähiseutujen historiasta sekä se että laiva oikeasti purjehti eikä pelkästään kulkenut koneella.

ihan pienen pieni särö oli toki siinä että puhutaan sivistyksen ja modernin Australian historian alusta jossain 1600-luvun seudussa, kun aboriginaalit on asuttaneet aluetta 65000 vuotta ennen eurooppalaisia... Mutta sama kohtalohan on saamelaisilla ja intiaaneilla 😢😢😢😢