Matkalla keski-ikään

Keski-ikäistä matkailua maailmalla

Chiang Mai

Chiang Mai on melko pohjoisessa osassa Thaimaata vuoriston lähettyvillä. Paikkakunta on kovasti reppureissaajien suosiossa ja varsinkin vanhaa kaupunkia pidetään viehättävänä.

No, vähemmän sovinnaiseen matkailumaisemaa jälkeen länkkäriturrejen määrä on suorastaan hämmentävä. Burmassa ehti juuri tottua ettei yhtään kalpeanaamat ole nähnyt koko päivänä kuin omassa hotellissa, ja täällä on turreja enemmän kuin paikallisia. Ja matkamuistomyymälöitä, länsimaisia vaatteita myynnissä, jääteetä (!!!) jne. Mutta onpa hintatasokin selkeästi korkeampi. Ja kuinka ollakaan niin temppelit on ne oleellisimmat nähtävyydet täällä. Kaupungin ulkopuolella tosin olisi valtava määrä myös luontokohteista, niihin ei vaan nyt ehditty.

Kiva paikka, harmi että matkaa rakentaessa laskin täällä olon määrän väärin ja huomisaamuna jo siirrytään etelämmäs, tänne voisi vielä palata mielellään.

Tiesittekö että Thaimaassa ei ikipäivänä saa astua maassa olevan kolikon tai setelin päälle vaikka yrittäisit vaan ottaa sen kiinni? Siinä rahassa on kuninkaan kuva ja niitä EI tallata!

Toinen oleellinen asia on, että kun huidot taksia tai tuktukia älä KOSKAAN pidä kämmentä kohti liikennettä tai toista ihmistä. KÄsi suoraksi olkapään tasolla ja sormet ja kämmen alaspäin, sormien liike myös alaspäin. Muuten olet taas törkeä.

Kolmen temppelin jälkeen meidän usko(nnollisuus) loppui ihan kokonaan (tuskin sitä oli alunperinkään, tosin), ja todettiin että on nämä kirkot nyt nähty. Näe yksi niin kaikki on nähty. Eivätkä edelleenkään heilauta yhtään mihinkään suuntaan.

Lähdettiin sit drinkeille.

Mutta ajatelkaa, Thaimaassa ei saa baarista eikä kaupasta alkoholia klo 12-17 välisenä aikana jotta kakaroilla ei tulisi kiusausta ostaa viinaksia heti koulun jälkeen. Kuka tunnustaa että aikanaan tärkeintä oli saada viunaa heti koulupäivän loputtua eikä ens perjantaina?!

Katukyltit on astetta koristeellisempia kuin meikäläiset

Paikallinen sähkömiehen unelma ❤️❤️

Löytyipä yhden kaupan ovelta paikallinen kissojenkin, asianmukaisesti kiinni narussa. Tosin kaverinsa oli irti mutta ei lähtenyt kaupan ovelta sen kauemmas.

Katunäkymää

Katunäkemää

Yöbazaarissa

Hotelliksi valikoitui 4* de Chai Colonnial. Ala-aulassa epäilytti kovasti tähtien määrä, mutta huone lunasti odotukset.

Khanom ja Aava Resort and Spa

Tähän kohteeseen tulemisen ainoa syy oli tämä hotelli, Aava Resort and Spa. Tämä suomalaisessa omistuksessa oleva hotelli on erittäin palkittu ja kehuttu Aasiassa, www.aavaresort.com löytyy paljon kuvia ja tietoa paikasta, nimellä hakien Googlesta mm. saamistaan palkinnoista.

No perhana, suomalainen menestyy maailmalla ja nettikuvissa näyttää just mun mieleen olevalta, pakkohan se on käydä katsomassa. 

Ensin lento Chiang Maista Bangkokiin, koneen vaihto ja lento Nakhon Si Thammaratiin josta hotellin auto hakee meidät kentältä ja ajaa noin 1.5h matkan vielä hotelliin, eli korvessa ollaan. Kerta kaikkiaan. Mutta pakko se on silti nähdä. Erittäin ystävällinen tervetulotoivotus ja huoneeseen ohjaus jne, kaikki hyvin.

Todetaan heti että netissä olleet, hotellista otetut kuvat pitää todellakin paikkansa, upea ja juuri oikean tyylinen paikka, jees!

Mutta.

Huone on kulunut ja nukkavieru, pieni, maalia roiskittu vähän niin ja näin ja listat sinne päin. Vessanpönttö vuotaa vettä juurestaan aina kun vessan vetää, eli kuset ja paskat on lattialla. Nurkat on jo pyöristyneen liasta koko huoneessa, eli siivoaminen on hoidettu huonosti. Patja on kivikova, kun asiasta mainittiin saatiin suurilla eleillä varustettuna jopa melkein 1cm paksu petauspatja sänkyyn. 

Telkkari ei toiminut, sähkömies pelasi sen kanssa tetristä toista tuntia ennen kuin sai toimimaan. Telkkarin korjaaminen tosin ei auttanut, kuva on niin huono ettei edes uutisia näe. Hotelli tarjosi meille tv korjaamisen aikana viinilasillisen.

No, huoneesta puuttui huonepalvelun menyy, puhelinluettelo, palveluiden kansio, spasta ei mitään tietoja, ravintolan menyystä ja hintatasosta ei tietoa, pyykkisäkkejä ei missään ja juuri niistä kovin tarve kun reilun viikon pyykit pitäisi pesettää.

Laitoin hotelliin mailin 1,5kk sitten koskien puolihoitoa ja lentokenttäkuljetusta. Siihen vastattiin ekan kerran vuorokausi ennen tänne suunniteltua tuloa, eli ei liian nopeasti. Lentokenttäkuljetuksen hotelli järjesti, puolihoitokysymykseen ei ikinä vastattu. Huoneen numeroon ei voi laskuttaa lentokenttäkuljetusta vaan erikseen mentävä kaatosateessa hoitamaan sen lasku respaan, vaikka juuri sieltä tultiin (vasta hotellihuoneessa sitten kerrottiin että lentokenttäkuljetuksen lasku on tultava erikseen hoitamaan takaisin respaan).

Kysyin maililla tänä aamuna ennen lähtöä pohjoisosasta maata vielä huoneen upgreidauksesta, en saanut koskaan vastausta. Supersaverin mukaan parempia huoneita on saatavilla vaikka heti, hotellissa todetaan että no-can-do, kaikki paremmat huoneet varattu. Olisi tehnyt mieli naputella varaus Supersaveriin ja sekuntia myöhemmin näyttää varaus tiskillä mutta 600€ on jo rahaa.

Vain yksi avainkortti saatiin huoneeseen, se on laitettava sähköjen takia huoneen perimmäisessä nurkassa (ulko-ovelta katsottuna siis) olevaan lukijaan, eli etsipä se sitten pimeässä kun tulet illalla ulkoa. Niin, ja jos toinen nukkuu ja toinen lähtee huoneesta, huoneesta katkeaa sähköt kokonaan, myös ilmastointi. Tai nukkujan on noustava avaamaan ovi. Kortti on niin erikoisen mallinen ettei edes tavallinen käyntikortti sovi käytettäväksi sen tilalla kuten yleensä.

Maksettiin ihan extraa siitä että on oma pieni terassi. No, se on niin huonosti katettu että tuolit pehmusteineen on jatkuvasti märkänä näin sadekautena joten totaalisen turha ja tarpeeton. Ihan pikkuisen pidempi räystäs olisi asian ajanut. Tai jos meille olisi vaihdettu  kuivat istuintyynyt niin sekin olisi ollut Ok. Nyt ei käyty terassilla ollenkaan.

Henkilökunta puhuu huonoa tai ei lainkaan englantia. Tähän on alkanut tottua mutta ärsyttää se silti hotelleissa ja muissa paikoissa joissa työkseen ollaan turistien kanssa tekemisissä.

Pyykkipalvelu kokonaan ulkoistettu eli pyykki kestää noin 2 vrk (yleensä saa 5-8 tunnissa vaikka 3* hotelleissakin).

Pahinta on hotellin sijainti, ei edes mitään pientä kylää näillä suunnilla, rantaravintoloita ei olekaan rannalla (ainoatakaan) niinkuin Google maps näyttää, ei ainakaan näin illalla. Eli hotellin pizzeria ainoa ruokapaikka kilometrien säteellä. Hotellin respa kertoi meille saapumista seuraavana päivänä että he voivat järjestää kuljetuksen johonkin paikallisen ravintolaan johonkin ei-kävelymatkan-päähän jos haluamme, enpä jaksanut kommentoida. Käytiin sitten kävelemässä hotellin ohi menevää maantietä ja kuinka ollakaan, löydettiin erinomainen paikallinen ruokapaikka jossa kaksi annosta paistettuja nuudeleita merenelävillä, olut ja iso jääteetä maksoi kaikki yhteensä noin 6€. Tästä paikasta, tai parista muustakaan löytyneestä, ei hotelli viitsinyt informoida.

Kävin tuloiltana suihkussa ja näin ekaa kertaa sitten vuoden 1996, jolloin muutin Venäjältä takaisin Suomeen, niin ison torakan kuin Venäjällä. No, se torakka on vainaa nyt, mutta kuten hyvin tiedän ei ole ainoa kämpässä vaikken muita olekaan nähnyt. Tää on tällä reissulla kymmenes hotelli ja kuudes maa, ja eka torakka jonka olen nähnyt. Ja noin kahdeskymmenesseitsemäs maa Venäjän jälkeen jossa olen käynyt, ilman torakoita. Onneksi minä kestän torakat, ne ei pure. Joten minäkin voin olla syömättä niitä.

Saapumista seuraavana päivänä ei ole Wi-Fi toiminut lainkaan, sama juttu sitä seuraavana päivänä. Markku selitti ainoalle englantia osaavalle respan ihmiselle mikä mättää mutta eipä mennyt perille... Onneksi oli oma pre paid SIM.

Aamiainen oli todella vaisu ja kaikki tilattava erikseen, ”juusto” leikkelelautasella oli kaksi aamupalajuuston tyyppistä sulatejuustoviipaletta muoveissa...

Respa erehtyi kysymään miten on nukuttu, 2 tuntia ja joka paikka ihan vitun kipeänä kivikovasta alustasta kiitos vaan. Taas niitä aamuja kun on vaikea kivusta kävellä.

No, olisi haluttu ostaa jokin retkikin kun hotelli mainostaa niitä myyvänsä, ei saatu oikein mitään vastausta. Ei siis ostettu mitään.

Spahan menin sitten kyselemään olisiko heillä jotain esitettä antaa mukaan että voisin tutustua palveluihinsa hotellihuoneessa, rouva tiskillä ei ymmärtänyt edes pyyntöäni kun ei osannut englantia. No, ei sitten. Spa palveluita saa muualtakin.

Ja juuri nyt lopetti ilmalämpöpumpun kauko-ohjain toimimasta. Edes patterien vaihto ei auta yhtään mitään. Nyt ei vaan enää jaksa kerta kaikkiaan käydä kitisemässä joten antaa olla.

Ostettiin sitten jo huomiselle lento Bangkokiin ja sovittiin siellä varatun hotellin kanssa pidemmästä oleskelusta heillä, ei jaksa enempää taistella tän paikan kanssa. Nyt enää ihmetellään miten käy meidän pyykkien, hotelli ilmoitti että ne saadaan huomisaamuna klo 7, taksi tilattu yhdeksäksi. Auta armias jos ei saadakaan vaatteita mukaan, hotelli ON pulassa....

 

Älkää tulko ikinä tähän hotelliin! Ei todellakaan ole hintansa väärti.

 

 

Hotellin edustan maantie, paljon nähtävää

Maantieltä rannan suuntaan

Ja itse rannalla. Kaunista kuten aina.

Bangkok

Bangkokissa meillä olikin sitten päivä pidempään aikaa katsella ympärille kuin alunperin suunniteltu. Ja hyvä niin. Alunperin varattiin tänne lyhy aika koska ihan varasti joskus tulevilla matkoilla täällä tulee pysähdyttyä vielä monta kertaa.

Hotel Icon oli mukava positiivinen yllätys, odotukset oli aika neutraalit kuvien perusteella. Sijainti hyvä keskustan lähellä, julkiset kulkee vierestä ja ruokapaikkoja jne on joka puolella vieressä. Periaatteessa ollaan hiukan jonkinlaisen bisnesaluen puolella, pankkeja, isojen yritysten konttoreita ja kalleimmat hotellit ihan samoissa kortteleissa. Ja kaikki naisia myyvät baarit, siltä ainakin näyttää. Joka ainoassa lähibaariin on vain 50-70v länsimaisia miehiä ja nuoria thaimaalaisia naisia vähissä vaatteissa. Miehillä siis ihan tavalliset vaatteet, luojan kiitos. 

Mutta, olipahan aikaa ottaa pari pikku retkeäkin hotellista ja katsella vähän enemmän ympärilleen kuin oli aikomus. Miten sattuikin, kaikki retket on sellaisia että katsella. Bangkokia vedestä. 

Lähestytään Bangkokia

Hotellin uima-altaan iltavalaistus

Shoppailua 7/11:ssä. Mummu jo opetti aina tarkistamaan kuitin.

Ja kissojakin löytyi!

Veneretki kanavilla

En ollut ikinä edes kuullut että Bangkokissa on kanavia niinkuin Amsterdamissa. Täällä ihmiset ei asu laivoissa, mutta talot kanavien rannoille rakennetaan edelleen samalla tyylillä viimeiset parisataa vuotta on tehty, ja samat suvut asuu monissa taloissa. Kanavien puoleinen osa Bangkokista on se jossa suurin osa ihmisistä asuu, ja toisella puolella kaupunkia halkova jokea käydään sitten töissä.

Veneessä on oltava kunnon moottori!

Longtailboat jolla tehtiin kanaville retki

Bbq ruokaa myytävänä

Temppeleitä aina vaan...

No, temppeleitä ei Aasiassa välty, ei sitten millään. Asiaan kuuluvasti käytiin ihailemassa. Ja kiipeämässä taas portaita.

Ja perhana, mulla on jo pikkaritkin käyneet liian isoiksi kun perse on pienentynyt jatkuvasta Buddhan palvomisesta (eli portaiden kiipeilystä).

Illallinen jokiristeilyllä

Ja kun ihminen ei voi olla liikaa vesillä, päätettiin jatkaa iltaohjelma samoilla teemoilla. Joki, vene ja nyt vielä lisäksi ruokaa.

Valittiin kymmenistä mahdollisista veneistä tällainen perinteisen tyylinen ja aterian menyy seafood-teemalla. Paikallista kanteletta kidutti, varmasti oikein taidokkaasti, nuori neitonen ja pari muuta esitti thaimaalaisia kansantanhuja. Ruoka oli erittäin hyvää ja sitä oli enemmän kuin riittävästi.

Alkupala

Pääruoat

Jälkiruoat

Bangkok 314 metrin korkeudesta

Korkeudensietoharjoituksia jatketaan. Tänään tutustuttiin Bangkokiin 314 metrin korkeudesta näköalatasanteelta. Vaikkei ole lähimainkaan korkein käytämme paikka, oli uusin ja parhaiten maisemien katseluun tehty tornitalo.

Jo itse hissimatka hissikorin seinissä näkyvän videon takia on kokemuksen arvoinen.

Korkein näköalatonta nähtiin jo veneestä ja erikoinen ulkonäkö jo silloin kiinnitti huomiota. Eli tuo ”rikkonainen talo”.

Hei hei, Thaimaa!

Hei hei, Thaimaa!

Lopuksi ajatuksia Thaimaasta

Chiang Maihin haluan tutustua paremmin, mutta tekisin ehkä meidänkin alunperin suunnitteleman junamatkan Bangkokista, tai jopa pohjoisempaa liikkeelle lähtien.

 

Burmassa Mojito 0.5€ ja Chiang Maissa 5.8€. Kuvaa hyvin hintaeroa maiden välillä. 

Kaupassa ja ravintolassakin ruoka halvempaa, samoin vaatteet yms kulutustarvikkeet. Tuon drinkin join varmaan kalleimmalla kadulla hyvällä paikalla olevassa baarissa sesonkiaikana ja päivän suurimpaan ruuhka-aikaan. Muutama tunti myöhemmin kilometrin päässä sama drinksu alle puoleen hintaan. Kävin tänään apteekissa ja siellä hintataso paikoin meitä kalliimpaa. Mutta Burman jälkeen melkoinen ero hinnassa.

 

Eli todellakin, jos ranta- tai luontolomaa kaipaatte niin unohtakaa tää Thaimaa ja menkää hyvät ihmiset Burmaan, Laosiin, Kambodzaan tai vaikka Vietnamiin, ne on miljoona kertaa mielenkiintoisempia ja halvempia ja ihmiset ystävällisempiä. Vaikka en siis valita täälläkään, mutta ero on huima.

 

Jos maan kymmenien eri lentoyhtiöiden käyttö maan sisäisillä lennoilla tuntuu epäilyttävältä on hyvä muistaa että Bangkokin eka lentokenttä on perustettu 1914 Don Mueang ja kenttä edelleen toimii. Ja tänään lentokoneen ikkunasta nähty, toisella kertaa varmistettu että vanhat silmäni näkee oikein, kahden kiitoradan välissä keskellä lentokenttää on golfkenttä!!

Koneet on melko uusia, siistejä, henkilökuntaa on paljon ja todella ystävällistä, ja useimmilla Aasian lentoyhtiöillä on jo jopa parin tunnin lennoilla mahdollisuus valita useamman eri ruokalajin välillä mitä haluaa syödä. Huonoa ruokaa ei olla saatu lentokoneessakaan Aasiassa, jos maissa ruoka onkin loistavaa.

 

Thaimaalainen ruoka on tulista! Siis oikeasti tulista. Me chiliä kaikkeen muuhun paitsi kaurapuuroon (kaurapuuroa ei siksi syödäkään kovin usein) laittaville ihan liian tulista jos ottaa spicy-vaihtoehdon. Ja suolaa ei käytetä juuri lainkaan. TErveellistähän tää aasialainen ruoka on kun rasvaa ei ole missään ja kasviksia käytetään monipuolisesti, jälkkärit on hedelmiä muodossa tai toisessa ihan poikkeuksetta. Tuoreita vihanneksia ja jääkuutioita, kananmunia ja suolakalaa ei olla vältelty mitenkään, ehkä pitäisi mutta kun ne kaikki on niin hyvää.