Matkalla keski-ikään

Keski-ikäistä matkailua maailmalla

Phnom Penh

Kambodzan pääkaupunkiin Phnom Penhiin saavuttiin iltamyöhällä melkoisen bussimatkan jälkeen jopa hengissä. 

Huone varattu ihan kuninkaan linnan viereiseltä tontilta eli niin keskustasta kuin mahdollista, Mekong-joen rannan läheisyydestä Palace Gate hotellista. Loistava hotelli, valtava huone, aasialaisen ystävällinen ja täydellinen palvelu. Erittäin kauniit tilat, hyvä aamiainen. Ei mennyt pieleen tämäkään hotellivalinta.

Palace Gate hotelli

Kambodzan historian oppitunti

Ainoa kokonainen päivä Phnom Penhissä meni tutustuessa (ei niin kaukaiseen )  historiaan punakhmerien hallinnon ajalta. 1975-1979 tapahtui Kambodzan kansanmurha jonka punakhmerit toteuttivat natsejakin tehokkaammin ja raaemmin tappaen yli miljoona oman maan kansalaistaan, lisäksi työleireille, nälkään ja työllä tapettiin lukematon määrä ihmisiä.

Tutustuttiin kahteen kohteeseen kansanmurhan tiimoilta, Vankila S-21 ja Killing Fields. Ensinmainitussa pidettiin ihmisiä jopa vuosia vangittuna ja kidutettiin järjestelmällisesti, viimeksimainitussa ainoa tarkoitus oli enää tappaa nuo vangit. 

Sanattomaksi veti nuo kohteet. Kun kyse ei ole mistään toisen maailmansodan ajoista, puhumattakaan viime vuosituhannen puolivälistä, vaan oman lapsuuden aikaisista tapahtumista.

Vankityrmät oli rakennettu aiemmin kouluna toimineeseen rakennukseen

Tässä vankilassa oli kaikenkaikkiaan 20000 vankia joista 12 selvisi hengissä

Kaupunkikuvaa ja tuk-tuk kyytiä

Meillähän kävi siis hirveä tuuri. 

Kun saavuttiin iltamyöhällä bussilla Phnom Penhiin katseltiin Googlemapsista että aletaan olla hotellin nurkilla ja hypättiin ex tempore pois bussista ja otettiin tuk-tuk mopotaksi lennosta. Kuskihan olikin varsin sivistynyt ja fiksu nuori mies joka puhui loistavaa englantia ja viitsi esitellä meille kaupunkia jo lyhyellä ajomatkalla hotelliin.

Niinpä sovittiin Sowannyn kanssa että hakee meidät seuraavana aamuna hotellista ja käyttää oleelliset nähtävyydet läpi ja esittelee lisää kaupunkia.

Ja voi pojat, että kouluja käymätön nuori mies englantia itseoppineena osasikin kertoa historiasta ja keskustella siitä. Ihan parhaita kokemuksia ikinä matkaillessa. 

Turistiretken samoihin kohteisiin ilmastoidulla bussilla olisi saanut 15 dollarilla, ilomielin maksettiin Sowannylle 50$...

Henkien temppeli

Phnom Penh mountainin temppeli

Paikallisliikenteen jumi

Kuninkaan linna

Kansallismuseo

Siem Reap

Alunperin oli tarkoitus tehdä noin 8h pituinen jokilaivamatka Phnom Penhistä luoteeseen Mekongia pitkin Siem Reapiin. Laivayhtiö kuitenkin perui matkan ja tarjosi tilalle taksikuljetusta joka otettiin vastaan. Ajatuksena lähinnä nähdä enemmän maata 6h autolla kuin lentäen puolen tunnin lento.

Nähtiin kyllä, ja automatka oli aika Ok. Toki puuduttavaa istua autossa moinen matka (321km), mutta Kambodzassa tiet on erinomaiset, liikenne vain paikoin hidasta ja kaaosmaista.

Videossa tulla juuri perille Siem Reapiin, samalta näytti kyllä kadunvarret Phnom Penhissäkin. Vietnamiin verrattuna näkyy selkeä ero siinä että vanhoja, siirtomaa-ajan rakennuksia on vielä paljon jäljellä kun jenkit keskittyi pommittamaan Kambodzassa maaseutua kaupunkien sijaan. Tosin, Kambodzan maaseudulle Vietnamin sodassa jenkit kylvikin sitten enemmän pommeja kuin koko toisessa maailmansodassa yhteensä...

Angkor Wat

Lonely Planetin maailman hienoimmaksi nähtävyydeksi julistama, Unescon maailmanperintölistalle kuuluva temppeli on hieno. Todella. En henk koht sanoisi maailman hienoimmaksi nähtävyydeksi, mutta kyllä on osattu rakentaa jo 1100-luvulla. Heppu halusi näyttävän hautamuistomerkin itelleen ja meni pöljä sitten tapattamaan ittensä nykyisin Vietnamin alueelle. Että silleen. Ei kannattanu.

Mut hieno, keskeneräinen temppeli jäi ihasteltavaksi, tosin unohtuneena viidakkoon pitkäksi aikaa kunnes ranskanpatongit löysi rauniot viime vuosisadalla.

Water Festival

Satuttiinpa paikalle Kambodzaan vuosittaisen Vesifestivaalin aikaan. Festivaalilla juhlistetaan sadekauden loppua ja kalastuskauden alkua. Marraskuun alusta alkaa kuiva ja kylmä kausi, lämpötila voi laskea jopa 20 asteeseen... 

Vesifestivaalin aika on kansallinen pyhäpäivä ja vapaata on muutama päivä ainakin valtion viroista.

Oleellinen osa Vesifestivaalia on paikalliset soutukilpailut, markkinakadut, bailaaminen ja näköjään ilotulitukset. 

Artisans Angkor

http://www.artisansdangkor.com/

Saadun vihjeen perusteella käytiin vielä tutustumassa paikallisen käsityöläisosuuskunnan pajaan ja toimintaan.

Käsityöläiset ovat muodostaneet osuuskuntatyyppisen toiminnan jossa keramiikan tekijät, puu- ja kiviveistäjät, hopean kaivertajat, hopeoijat, kuvataiteilijat, korunvalmistajat, lakkatöiden tekijät sekä silkinkutojat valmistajat korkealaatuisia käsitöitä ja myyvät niitä eri puolilla maata. Myös nettikauppa ulkomaantoimituksineen löytyy. Ideana on työllistää kädentaitajia omalla asuinalueellaan, kouluttaa nuoria käsityöläisiä ja taata mm.  toimeentulo ja terveydenhuolto. 

Siem Reapin pääpaikaksi voi tutustua eri käsityömuotoihin ja samassa yhteydessä on myös käsityömyymälä.

Esim. silkkivaatteita ja -sisustustuotteista on paljon. Silkkituotteiden valmistus kattaa omien silkkiperhosten toukkien kasvattamisen, silkkilangan kehruun, kankaiden kutomisen ja värjäämisen sekä valmiiden tuotteiden ompelun.

 

Silkkituotteita. Oisin voinut seota jos ei olisi vielä kolme kuukautta reissua jäljellä.

Markkukin kokeili kivenveistoa

Kambodza

Tähän mennessä selkeästi paras kohde. Minä voisin hyvin viettää täällä talvet, Markun mielestä on liian kuumaa. 

Rahaa ei tartte vaihtaa kuin dollareita, kaikkialla on hinnat US dollareissa ja paikallista valuuttaa käytetään lähinnä senttien asemesta. Kaikki on halpaa, kaikkea löytyy, pankkiautomaatteja on hyvin ja niistä saa lisää dollareita (ei paikallista valuuttaa ulkomaisilla korteilla). Nippu 1-20$ seteleitä vaan mukaan. Satasen setelit ei käy kaikkialla, mutta pankit ja hotellit särkee niitä oikein mielellään, samoin vaihtaa euroja dollareihin.

Kuten muuallakin, kannattaa ottaa paikallinen prepaid SIM-kortti jolla netin käyttö on halpaa. Mutta, kuten kaikkialla muuallakin tähän asti, kaikissa hotelleissa, kahviloissa, kaupoissa jne on ilmainen Wi-Fi. Huonoin kaikista tähän mennessä Hongkongissa, tosin.

Tuktukilla liikkuminen on mukavaa varsinkin helteessä, halpaa ja kätevää, ja niitä on joka paikassa. Siem Reapissa ei turisti lain mukaan saa ajaa autoa tai mopoa, mutta en lähtisi kyllä muutenkaan tuohon liikenteeseen ajelemaan. Monet turistit pyöräilee tosin täällä.

Kambodzalainen ruoka on hyvää, hyvin paljolti samanlaista kuin vietnamilainenkin, suolaa ja tulisuutta siis edelleen kaipaan mutta pöydässä on aina mausteita sitä varten. Lihaa syömättömänäkään ei näe täällä nälkää!

Angkor Watiin on ostettava henkilökohtaisesti liput keskuslipputoimistosta, ilmeisesti trokaamisen välttämiseksi ja huijausten kitkemiseksi kehitetty tällainen systeemi. Lippuun tulee kassalla otettu valokuvakin, ja lippuja syynättiin useamman kerran retken aikana joten ne kyllä tarkistetaan että on oikeasta paikasta ostettu. Myös eri retkien järjestäjillä on sama juttu, yleensä Angkor Watin (ja monen muunkin temppelin) käynnin sisältämät retket ei sisällä lippua kohteeseen juurikin koska retken järjestäjä ei voi niitä ostaa etukäteen. Lipun voi ostaa 1-3 päiväksi ja päivälippu pelkästään Angkor Watiin maksaa 37 USD. Oikeastaan ihan kaikissa pienissäkin nähtävyyksistä on aina ulkomaalaisille edes pieni sisäänpääsymaksu, paikalliset menee ilmaiseksi. Mikä on hyvä.

Erittäin lämmin suositus käydä tutustumassa Kambodzaan!

Tänään menee arkisissa ja tylsissä paperitöissä (palkan ja verojen maksua...) aikaa, mutta käydään vielä katsomassa Vesifestivaalin soutukisan finaali ja tutustumassa paikalliseen artesaaniosuuskuntaan, sitten pikkuhiljaa pakataan tavaroita ja siirretään itsemme Laosiin.