Matkalla keski-ikään

Keski-ikäistä matkailua maailmalla

Mikämikämikä?!

Talvi pois Suomesta! 50-vuotiaana viimeistään tehtävä maailmanympärysmatka! Kahden haaveen yhdistäminen - vielä parempi!

Maailmanympärimatkahaave oli elänyt aina. Kun toisena ajatuksena on jatkossa viettää talvet lämpimässä, mutta toiveet talviasumiskohteelle ovat kovin erilaiset, lähtee kaksi aikuista etsimään maailmalta paikkaa joka kelpaisi molemmille talvien viettoon.

Ensimmäinen matka tehtiin talvella 2018-2019 Kaakkois-Aasiassa, Australiassa ja Uusi-Seelannissa. Toinen talvi, 2019-2020 vietetään Eteläisellä Tyynellä Valtamerellä ja Uusi-Seelannissa.

Maita pääset selailemaan yläpalkin maalistassa klikkaamalla maan nimeä.

Suunniteltu matkareitti

Matkareitti 2018-2019 talvella

 

 

 

Suunnitellut matkakohteet kartassa sydämillä merkattuna, ja matkalla ollaan neljä kuukautta.

 

Ja reitti kulkee:

Oulu- Hongkong- Vietnam- Kambodza- Laos- Myanmar- Thaimaa- Taiwan- Filippiinit- Brunei- Malesia- Indonesia- Australia- Oulu.

 

Kun Luet tätä blogia, klikkaa yläpalkin Lisää-kohdasta kun haluat nähdä lisää kohteitamme,

Miksi tällainen matka?

Kukapa ei haaveile viettävänsä kurjan loppusyksyn ja ankeimman osan talvea auringossa ja lämpimässä. No, me ainakin. Ja Markun mielestä NYT on aika toteuttaa tämä haave, eikä sitten joskus, enkä minä ollut yhtään eri mieltä. Kun vielä minun ikiaikainen haaveeni juhlia 50 ikävuoden merkkipaalua maailmanympärysmatkalla tulee nyt ajankohtaiseksi päätettiin aloittaa matkan suunnittelu.

Ensi metreillä kävi selväksi ettei yksi talvi riitä matkaan maailman ympäri ja kaiken mielenkiintoisen näkemiseen. Toiseksi, emme päässeet lähellekään konsensusta siitä missä talvet vietetään jos ei Suomessa. Joten seuraava päätös oli viettää jokainen talvi seikkailen jossain maanosassa tai alueella etsien sitä sopivaa talvienviettopaikkaa.

 

Nyt lähtee siis talvenviettopaikan etsintä liikkeelle minun 50-vuotispäivieni vietosta kierrellen osassa Aasiaa ja Australian itärannikolla. Kohteet on valittu sen mukaan mikä molempia kiinnosti nähdä ja periaatteella ettei kumpikaan ole käyny näissä maissa aiemmin. Niin no, Malesiassa ollaan käyty yhdessäkin mutta ei Borneolla.

Itse matkaajat

Matkan rakentaminen

Neljä kuukautta on pitkä aika. Tai sitten ei. Miten jakaa aika eri kohteiden välillä? Miten pääsee kohteesta toiseen? Kauanko vietetään kussakin paikassa? Miten ehtii nähdä kaiken tärkeän? Jne., jne... Oleellisinta on tuntea oma matkustusmakunsa. Haluanko nähdä joka päivä nähtävyyksiä? Tarvitsenko välillä lepopäiviä kaiken ravaamisen välissä? Tykkäänkö nähdä yhdessä paikassa jokaisen nähtävyyden, kirkon ja museon, vai kulkea kaduilla ja maisemissa muutaman päivän ja jatkaa matkaa? Miten taittaa matkat eri kohteiden välillä, nopeasti vai ottaen sen osana matkaa, katsellen maisemia? Meillä on yhteensä noin 60 maan matkustuskokemus, yhdessä ja erikseen, joten noihin kysymyksiin on helppo jo vastata..

 

Matkakassan varallisuus on se oleellisin kysymys kun alkaa hahmottua tekemisen määrä ja liikkumisen laajuus. Kassalla on vahva yhteys myös siihen miten matkataan, millaisia hotelleja halutaan ja toisaalta tarvitaan.

 

Meillä homma toimi niin että otettiin esille kalenteri, läppärit, Google Maps reittihakuineen sekä lehtiö ja pistettiin maate parisänkyyn vierekkäin. Minä katsoin kartasta mikä maa olisi maantieteellisesti seuraava maa johon mennä. Yhdessä sitten googlettamalla, kyselemällä tietävämmiltä, nettikeskusteluja, arvosteluja ja matkablogeja lukemalla sekä maileja sinne tänne lähettämällä selvitettiin mikä ko maassa on näkemisen väärti, missä on turvallisinta liikkua, minne ehditään käytettävissä olevassa ajassa ja mikä ehkä meitä eniten kiinnostaa. Markku haki sitten parhaan reitin kohteiden välillä sekä selvitti kiinnostavimman kulkuvälineen sekä etsi Googlella miten saisi matkaliput ja mitä ne maksaa. Minä ostin liput ja etsin hotellivaihtoehdot ja valittiin sitten yhdessä hotelli. Ja siirryttiin seuraavaan kaupunkiin tai maahan. Suurin osa paikkakuntien välisistä lennoista on 1-3 tunnin lyhyitä lentoja, ja automatkat laskettiin siten että päivittäinen ajomatka olisi yhteensä 100-200 km joten matkalla voi poiketa ja pysähtyä ihan mielensä mukaan.

Hotellin valinta

 

Olemme siitä onnekkaita että meillä on sama maku matkaillessa: Kauaa ei jaksa olla yhdessä paikassa, kirkot ja museot ei paljon kiinnosta vaan mieluummin katsellaan arjen menoa, ja matka paikasta A paikkaan B on oleellinen osa itse matkaa joten ei ole oleellista päästä nopeasti kohteesta toiseen vaan bussit ja junatkin on hyvä tapa nähdä elämää. Joka päivä ei jaksa olla menossa jonnekin nähtävyyksiä katselemaan, joten hotelli saisi olla kohtuullisen hyvätasoinen että sielläkin voi oleskella jonkun päivän. Lisäksi Markku tekee töitä matkan aikana joten Wi-Fi on pakko kuulua hotellihuoneen varustukseen. Ja pitäähän kotoa saada myös kissakuvia perille 😻.

Hotelleja varatessa oli siis jo iytse kohteet lyöty lukkoon. Katseltiin sitten kaupunkien karttoja ja luettiin blogeja, arvosteluja jne, kysyttiin kavereilta suosituksia. Agoda, Supersaver (joka käyttää hotels.comia) sekä Bookings.com on vakiokäytössä olevia hotellibroukkereita eli välittävät valtavia määriä hotellihuoneita hotellin puolesta. Usein jokaisella broukkerilla on oma kiintiönsä hotellin vapaista huoneista joten vaikka yhdellä näyttäisi että on täyttä voikin toisella broukkerilla löytyä vielä huone. Hotelli maksaa prosenttiosuuden broukkerilla, joten mielellään hotelli myy myös ne tyhjät paikat itsekin ja antaa sen prosentit siitä välistä asiakkaalle alennuksena. 

Päätetään ensin millä hakuehdoilla hotellia haetaan. Meille sijainti on kaikkein tärkein. Toiseksi Wi-Fi pitää toimia huoneessa ja kuulua huoneen hintaan. Huone saisi olla kohtuullisen kokoinen, 12 neliön koppi on ahdas kahdelle aikuiselle. Joissain maissa uima-allas on ollut edellytyksenä myös. Aamiaista emme juurikaan tarvitse, samoin on kuntokeskuksen ja span kohtalo, ei käytetä. Minimitaso on 4* ja asiakasarvoateluissa annettu 4-5/5 tai 8-10/10 pistettä. 

Kun näillä spekseillä on karsittu muutama hyvä ehdokas käyn näiden hotellien omilla sivuilla. Kuvat, palautteet, hintataso, palvelut yms käyn läpi. Yllättävän usein hotellin omilla sivuilla käym8nen on rahallisestikin hyödyllistä. 4-5* hotelleissa on ihan tavallista että esim hyvin myöhään saapuville asiakkaalle tarjotaan lentokentältä ilmaista tai puoli-ilmaista kuljetusta hotelliin kun vaan ilmoittaa että tulen poikkeavaan aikaan, samoin erilaisia ilmaisdrinksuja, aamiaista, hierontaa yms on usein tarjolla. Ja juoneen hinta voi siis olla halvempi. Broukkereiden kesken hinnat on lähes aina samat, mutta ilmoitukset on tehty niin erilailla että kun lukee kaikkien hotelliiloitulset saa aika kattavan kuvan eri tavoin markkinoiduista samoista hotelleista ja enemmän kuvia myös. Google maps on osoittautunut myös hyväksi hotellin varauksen työkaluksi.

ja sitten ei kun varaamaan. AINA kannattaa maksaa pari euroa lisää ja ottaa huone jossa on mahdollisuus perua varaus ilmaiseksi. Tai vaihtoehtois3sti kannattaa ottaa huone aluksi vaan pariksi yöksi, tutustua alueeseen ja katsella haluaako mieluummin sittenkin eri alueelta hotellin.

 

Ja asenne ratkaisee!

Ja  asenne ratkaisee. Kaiken.

Neljän kuukauden matkalla

a. On välillä toooodella paska keli

b. Jokin juna/lento/bussi/hotelli on myöhässä, ei ole odotetun kaltainen tai muutoin menee pieleen. Täydellisen pieleen.

c. Matkakumppanin seura alkaa nyppiä viimeisen päälle

 

Joten näistä jutellaan jo etukäteen. Rehellisesti. Ja sovitaan pelisäännöt joissa edes yritetään pysyä.

Huom! Päivityksistä blogiin!

Blogin päivittäminen on aika ajoin erittäin hankalaa nettiyhteyksien takia, joten tänne tulee välillä hitaasti kuvia ja tekstejä, mutta tulee kyllä.